Informacje ogólne
Szkoła branżowa II stopnia jest nowym typem szkoły w którym kształcenie rozpoczęło się z dniem 1 września 2020 r. Ukończenie branżowej szkoły II stopnia umożliwia uzyskanie dyplomu zawodowego w zawodzie nauczanym na poziomie technika, po zdaniu egzaminu zawodowego w danym zawodzie, oraz uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego, a następnie kontynuację nauki na studiach.
Okres nauki: 2 lata.
Do branżowej szkoły II stopnia przyjmuje się kandydatów, którzy ukończyli branżową szkołę I stopnia oraz będących absolwentami dotychczasowej zasadniczej szkoły zawodowej, którzy rozpoczęli kształcenie w tej szkole począwszy od roku szkolnego 2012/2013. Nauka obejmuje następujące przedmioty: język polski, język angielski, matematykę, informatykę, wiedzę o społeczeństwie i wychowanie fizyczne. Pozostałe godziny to kształcenie zawodowe teoretyczne i praktyczne.
W naszej szkole proponujemy kształcenie w zawodach:
- technik żywienia i usług gastronomicznych - dla uczniów po szkole w zawodzie kucharz
- technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - dla uczniów po szkole w zawodzie mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Uczniowie szkoły branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Kwalifikacja HGT.12 obejmuje zagadnienia z:
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów,
- obsługi kelnerskiej,
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- organizacji usług gastronomicznych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- języka obcego zawodowego.
więcej o kształceniu w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
Uczniowie szkoły branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji ROL.08 Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie.
Po ukończeniu kształcenia w zakresie kwalifikacji ROL.08 uczeń potrafi:
- stosować automatyczne układy sterujące w procesie produkcji roślinnej i zwierzęcej,
- organizować eksploatację środków technicznych z uwzględnieniem rachunku ekonomicznego, wymagań agrotechnicznych i możliwości systemów agrotronicznych,
- eksploatować środki techniczne stosowane w rolnictwie z uwzględnieniem wymagań agrotechnicznych i rachunku ekonomicznego,
- oceniać stan techniczny sprzętu rolniczego z uwzględnieniem układów i systemów elektronicznych,
- wykonywać obsługę techniczną oraz naprawy pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych,
- wykonywać obsługę techniczną układów i systemów elektronicznych sprzętu rolniczego,
- posługiwać się dokumentacją techniczną,
- prowadzić dokumentację eksploatacyjną sprzętu rolniczego,
- określać efekty wynikające z prowadzenia rolnictwa precyzyjnego,
- organizować pracę i stanowisko pracy zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisami prawa dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska w rolnictwie i ergonomii,
- udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia,
- stosować przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej, prawa pracy oraz ochrony danych osobowych,
- stosować programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań w rolnictwie,
więcej o kształceniu w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki