Oferta edukacyjna szkoły
Technik architektury krajobrazu
Zawód technika architektury krajobrazu jest obecnie zawodem poszukiwanym na europejskich rynkach
pracy. Do zadań zawodowych technika architektury krajobrazu należy przygotowanie, urządzanie i
pielęgnowanie terenów zieleni zarówno w mieście jak i na terenach wiejskich. Technik
architektury krajobrazu nadzoruje pielęgnację parków, starodrzewu oraz produkuje rośliny ozdobne
i materiał szkółkarski.
Absolwent technikum architektury krajobrazu po ukończeniu szkoły będzie posiadać wiedzę
i umiejętności z zakresu projektowania, wykonawstwa i pielęgnacji zarówno współczesnych jak
i historycznych obiektów zielni.
Uczeń przygotowywany jest także
do zdobycia prawa jazdy kategorii T.
Więcej o zawodzie
Technik hodowca koni
Uczniowie technikum hodowli koni będą przygotowani do wykonywania zadań zawodowych związanych z
chowem i hodowlą koni, użytkowaniem koni, marketingiem i sprzedażą usług związanych z
użytkowaniem koni.
Technik hodowca koni zajmuje się organizacją i prowadzeniem chowu i
hodowli koni, organizacją produkcji w gospodarstwie rolnym, żywieniem i rozrodem koni,
szkoleniem koni, przygotowaniem koni do pokazów, wystaw, prób dzielności i zawodów, sprzedażą i zakupem koni,
prowadzeniem gospodarstw rolnych, prowadzeniem ośrodków i gospodarstw
turystycznych, oferujących rekreacyjne wykorzystanie koni.
Uczeń przygotowywany jest także
do zdobycia prawa jazdy kategorii T.
Więcej o zawodzie
Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki zajmuje się użytkowaniem, obsługą i naprawami
pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie. Zawód ten daje możliwość
zapoznania się z nowoczesnymi technologiami informatycznymi stosowanymi w rolnictwie, poznania
sprzętu rolniczego, wykorzystywanego w produkcji roślinnej, zwierzęcej i ogrodniczej oraz
możliwość obsługi i naprawy pojazdów i maszyn rolniczych. Technik mechanizacji rolnictwa i
agrotroniki zajmuje się użytkowaniem, obsługą i naprawami pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi
stosowanych w rolnictwie.
Więcej o zawodzie
Technik rolnik
Nowoczesny technik rolnik to człowiek świadomy, przedsiębiorczy oraz otwarty na nowinki
technologiczne, które ułatwiają pracę i poszerzają horyzonty rozwoju zawodowego. W przypadku
pracy w gospodarstwie do głównych zadań i kwalifikacji zawodowych technika rolnika należą
prowadzenie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz organizowanie, nadzorowanie i wykonywanie prac
związanych z nasiennictwem i produkcją roślin. Tytuł technika nadaje rolnikowi szerokie
kompetencje w zakresie prawidłowego zarządzania gospodarstwem, co znacząco wpływa na jego
rynkową rentowność. Wykształceni technicy rolnictwa mogą jednak nie tylko prowadzić własne
gospodarstwo rolne, lecz także pracować w firmach zajmujących się handlem i skupem płodów
rolnych czy logistyką dla rolnictwa.
Więcej o zawodzie
Technik weterynarii
Technik weterynarii jest osobą uprawnioną do wykonywania tych czynności, które nie wymagają
specjalistycznej wiedzy medycznej, wykorzystywanej przez lekarza weterynarii. Sprawuje opiekę
nad zwierzętami w warunkach ambulatoryjnych i stacjonarnych, może podawać leki dostępne bez
recepty lub zaordynowane przez lekarza weterynarii, wykonuje zabiegi sanitarno-higieniczne i
fizykoterapeutyczne, pobiera próby do badań laboratoryjnych i wykonuje badania kliniczne, które
są niezbędne do udzielenia pierwszej pomocy. Może udzielać pierwszej pomocy zwierzętom w
przypadku złamań, zranień, zadławienia, niedyspozycji żołądkowo-jelitowych oraz w przypadku
porodu. Asystuje także przy zabiegach chirurgicznych oraz przy sekcji zwłok zwierząt. Uczeń
przygotowywany jest także do zdobycia prawa jazdy kategorii T.
Więcej o zawodzie
Technik żywnienia i usług gastronomicznych
Uczniowie będący na tym kierunku uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety,
umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania
i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku,
prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp. Absolwent jest
przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są
w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem
żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Posługuje się nowoczesnymi technologiami i
urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza
wartość odżywczą i energetyczną posiłków. Układa menu codzienne i okolicznościowe. Korzysta z
programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu.
Przedstawia ofertę usług gastronomicznych
Więcej o zawodzie
Technik turystyki na obszarach wiejskich
Uczeń technikum turystyki na obszarach wiejskich po zakończeniu kształcenia będzie przygotowany
do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego, które w ostatnich czasach cieszą
się coraz większą popularnością ponieważ stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnego spędzania
urlopu. Umożliwi mu to również podjęcie pracy w biurach turystycznych, hotelach i pensjonatach,
prywatnych domach letniskowych. Będzie miał uprawnienia nie tylko do prowadzenia własnej
działalności gospodarczej związanej z turystyką, ale również do pracy w biurach promujących
środowiska wiejskie, ich przyrodę, budownictwo, krajobraz i kulturę, ośrodkach wczasowych,
organizacjach edukacyjnych, kółkach agroturystycznych.
Więcej o zawodzie
Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej może być zatrudniony jako: monter/serwisant
urządzeń i systemów, osoba nadzorująca czy przedstawiciel handlowy, swoje zadania wykonuje
zarówno w budynkach, na budynkach, jak i na wolnym powietrzu. W pracy zawodowej wykorzystuje
wiele maszyn i urządzeń, m.in. narzędzia i urządzenia elektryczne, budowlane, pomiarowe jak
również sprzęt biurowy, w tym sprzęt IT. Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
znajduje zatrudnienie na stanowiskach związanych z montażem instalacji wyposażonych w urządzenia
energetyki odnawialnej oraz w nadzorze technicznym. Pracuje w budownictwie, energetyce,
doradztwie energetycznym w zakresie możliwości wykorzystania odnawialnych źródeł energii, a
także w biurach projektowych oraz instytucjach zajmujących się przepisami prawa i normami
dotyczącymi ochrony środowiska. Specjaliści, którzy posiadają doświadczenie oraz uprawnienia
pozwalające na samodzielne kierowanie robotami, są najczęściej zatrudniani w firmach
instalacyjnych, które specjalizują się w projektowaniu i wykonawstwie związanym z: energetyką
wodną, wiatrową, geotermalną, wodorową, energią słoneczną, budownictwem energooszczędnym i
technologią wiatrową.
Więcej o zawodzie
Kucharz
Do głównych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z
przygotowywaniem typowych potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i
przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów
kulinarnych. Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospospodarcze
zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, przede wszystkim bary szybkiej obsługi,
punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez
zakłady pracy. Kucharz może być zatrudniony również w restauracjach, kawiarniach, w hotelowych
zakładach gastronmicznych, w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i
półproduktów spożywczych.
Więcej o zawodzie
Mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych
Mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych powinien być przygotowany do wykonywania takich
zadań zawodowych jak: użytkowanie pojazdów, narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji
rolniczej, obsługiwania pojazdów rolniczych, środków transportu, maszyn i urządzeń stosowanych w
rolnictwie, oceniania stanu technicznego maszyn i urządzeń rolniczych; prowadzenie samochodów
osobowych oraz ciągników rolniczych. Absolwent może podejmować pracę w przedsiębiorstwach
technicznej obsługi wsi i rolnictwa, a także może samodzielnie podjąć i prowadzić działalność
gospodarczą w zakresie świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i
dystrybucji części zamiennych do sprzętu rolniczego.
Więcej o zawodzie
Branżowa szkoła II stopnia
Do branżowej szkoły II stopnia przyjmuje się kandydatów, którzy ukończyli branżową szkołę I stopnia
oraz będących absolwentami dotychczasowej zasadniczej szkoły zawodowej, którzy rozpoczęli kształcenie w tej szkole począwszy od roku szkolnego 2012/2013. Nauka obejmuje następujące przedmioty: język polski, język angielski, matematykę, informatykę, wiedzę o społeczeństwie i wychowanie fizyczne. Pozostałe godziny to kształcenie zawodowe teoretyczne i praktyczne.
W naszej szkole proponujemy kształcenie w zawodach:
- technik żywienia i usług gastronomicznych - dla uczniów po szkole w zawodzie kucharz
- technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - dla uczniów po szkole w zawodzie mechanik operator pojazdów
i maszyn rolniczych
Więcej o szkole