Opis zawodu:
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.
Zadania zawodowe:
- obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
- pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych
- zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
- ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi
- obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna)
- gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt
- wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych
- posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń
- wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych
- sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet
- przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe
- utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy
- przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego
- stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej
Uzyskane kwalifikacje:
W zawodzie kucharz została wyodrębniona jedna kwalifikacja:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Możliwości podjęcia pracy zawodowej:
Kucharz może pracować w:
- hotelowych zakładach gastronomicznych,
- barach szybkiej obsługi,
- restauracjach,
- kawiarniach,
- pensjonatach,
- szkołach,
- stołówkach szpitalnych i zakładowych,
- prowadzić własną działalność.
Warunki nauki - baza dydaktyczna:
Zajęcia w naszej szkole odbywają się w dwóch pracowniach gastronomicznych, doskonale wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych oraz w pracowni obsługi konsumenta. Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilkugodzinnych, podczas których młodzież przygotowuje potrawy, dokonuje ich oceny, a następnie je konsumuje.
Szkoła posiada uprawnienia ośrodka egzaminacyjnego dla powyższej kwalifikacji, dlatego egzamin uczniowie odbywają w tych samych pracowniach i na tym samym sprzęcie na którym odbywają zajęcia praktyczne i który doskonale znają.
Nauczane przedmioty:
- przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
- Podstawy żywienia człowieka
- Technologia gastronomiczna z towaroznastwem
- Wyposażenie zakładów gastronomicznych
- Język obcy zawodowy
- przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
- Pracownia gastronomiczna