UWAGA!!! Nowa strona ZS Bielice - witamy!!

 


XVIII EDYCJA KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO SMAKI REGIONÓW”

Dnia 13 maja 2018 odbył się podczas Targów Turystyczno-Ogrodniczych pt. „Lato na wsi” w Minikowie coroczny konkurs regionalny „Nasze kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”. Głównym celem konkursu była promocja produktów oraz potraw regionalnych będących polską tradycją, przygotowywanych według tych samych receptur od wielu, wielu lat.
W konkursie wzięły udział uczennice klasy I TŻiUG Olga Pilachowska oraz Sandra Tyl, które przygotowały tradycyjną zupę „Śpiwoki”(zupę dyniową z kuleczkami ziemniaczanymi),  przygotowywaną w rodzinie uczennic z pokolenia na pokolenie oraz pierogi faszerowane wątróbką gęsią z dodatkiem  modrej kapusty.
Po kilkugodzinnych zmaganiach kulinarnych zostały wyróżnione nagrodą w formie Vouchera o wartości 600zł na Warsztaty serowarskie dla 12 osób.
Dziewczyny do konkursu przygotowywały pani Magdalena Jasińska oraz pani Genowefa Joszko.
Gratulujemy i życzymy owocnych warsztatów!

galeria>>

Wycieczka do hotelu IKAR

Dnia 16 listopada 2017 roku uczniowie klas 1 Branżowej- kucharz oraz 2 ZSZ-kucharz wspólnie z opiekunami K. Woroch i M. Jasińską uczestniczyli w wycieczce do 3-gwiazdkowego Hotelu IKAR w Bydgoszczy. Obiekt świadczy szeroki wachlarz usług począwszy od noclegów poprzez usługi gastronomiczne, organizację konferencji nawet do 120 osób. Na terenie Hotelu Ikar*** znajduje się Restauracja Dedal, w której serwowane są  posiłki dla gości hotelowych, a także wiele innych i smacznych potraw z restauracyjnego menu. Dzięki uprzejmości osób zarządzających uczniowie mieli możliwość zwiedzania pokoi hotelowych oraz wejść do restauracji od strony świeżo wyremontowanej kuchni. Zaznajomili się z układem funkcjonalnym pomieszczeń, ich wyposażeniem w nowoczesny sprzęt i urządzenia gastronomiczne. Poza tym uczniowie poznali znakomitego, pełnego pasji do gotowania, szefa kuchni pana Tomasza Weltera, który chętnie oprowadził po swoim „królestwie” i odpowiadał na każde nurtujące pytania. Po zwiedzeniu hotelu, uczniowie wybrali się do Escape Roomu „Break the Brain” by wspólnie w grupach łamać szyfry, rozwiązywać zagadki, pogłówkować i dobrze się bawić w zamkniętych pokojach opatrzonych ciekawymi tematami. Emocji po wyjściu z pokoi było co niemiara.

Festiwal piernika

1W dniu 9 grudnia 2017r. w Muzeum Ziemi Mogileńskiej w Chabsku odbył się coroczny festiwal piernika pt. ,, Gwiazdkowe Pierniki”. Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w tym przedświątecznym wydarzeniu, biorąc udział w konkursach grupowych i indywidualnych. Klasa I Technikum Żywienia
i Usług Gastronomicznych oraz klasa II ZSZ- kucharz przygotowali wystawę w kategorii ,,Piernik Pamiątka z Ziemi Mogileńskiej” prezentującą kościół św. Mateusza Apostoła i Ewangelisty w Gębicach. Klasa I Technikum Obsługi Turystycznej wykonała stroiki świąteczne. Misterna i czasochłonna praca jaką włożyli uczniowie w stworzenie tych dzieł była bardzo doceniana i podziwiana przez zwiedzających. Jury konkursowe nagrodziło pierwszym miejscem prezentację z piernika.
W indywidualnym konkursie na piernik spożywczy i dekoracyjny brały udział uczennice klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

galeria>>

Warsztaty kulinarne z udziałem dzieci z Trzemeszna

W dniu 28 kwietnia gościliśmy w naszej szkole uczniów ze szkoły podstawowej nr 1 z Trzemeszna. Powodem ich obecności był udział w, prowadzonych już od kilku lat, warsztatach kulinarnych dla szkół podstawowych i gimnazjów. Zajęcia prowadzone są pod hasłem ,, Żyj smacznie i zdrowo”.
Tegoroczne spotkanie obfitowało w różnorodność zadań, które uczniowie wykonywali samodzielnie w pracowniach gastronomicznych. Wszyscy bardzo aktywnie i z dużym zaangażowaniem przystąpili do pracy by później móc spróbować swoich dzieł, a były nimi: zdrowe kanapki, ciasteczka z dodatkiem nasion oraz koktajle mleczno -owocowe i soki marchwiowo- jabłkowe bez dodatku cukru. Po części praktycznej zaprezentowano krótką pogadankę na temat zasad odżywiania się dzieci w wieku wczesnoszkolnym.
Warsztaty prowadziły Kinga Woroch i Ewa Hartwich przy pomocy uczennic z klasy II kucharz.

galeria>>

Wycieczka do Chomiąży Szlacheckiej

Dnia 19 kwietnia uczennice klas IV Technikum Hotelarskiego i ZSZ-kucharz uczestniczyły w wycieczce do zakładów gastronomiczno- hotelarskich w Chomiąży Szlacheckiej. Pierwszym zwiedzanym miejscem był cztero- gwiazdkowy hotel ,, Herbarium”, który położony jest nad jeziorem w przepięknym parku i urządzony w odrestaurowanym i rozbudowanym dworku pochodzącym z początków XIX wieku. Obiekt świadczy szeroki wachlarz usług począwszy od noclegów poprzez usługi gastronomiczne, organizację konferencji oraz zabiegi wellness i SPA. Każdy miał możliwość zapoznania się z wszystkimi rodzajami oferowanych usług, wyposażeniem poszczególnych części obiektu łącznie z kuchnią. Otoczenie hotelu, architektura zewnętrzna oraz wykończenie wnętrz budziły wśród wszystkich podziw i chęć zatrzymania się na dłużej. Niestety czas naglił ponieważ kolejnym etapem wycieczki był położony po drugiej stronie jeziora ośrodek rehabilitacyjno-wypoczynkowy ,, Gród Piasta”. Kompleks ten znajduje się w lesie i zbudowany jest w stylu średniowiecznego grodu, w skład którego wchodzą domki letniskowe, część hotelowa i rehabilitacyjna oraz kilka restauracji urządzonych w konwencji nawiązującej do czasów pierwszych Piastów. Wielkim atutem ośrodka jest plaża, dostęp do kąpieliska i pomostów oraz wypożyczalnia sprzętu wodnego. Bliskość natury, świeże powietrze spowodowały, że wszyscy poczuli nadchodzące wakacje.

galeria>>

Warsztaty kulinarne z panem Pawłem Żukowiczem

W minionym miesiącu w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Prowadzącym zajęcia gastronomiczne był pan Paweł Żukowicz, doświadczony kucharz, który pracuje w restauracji hotelowej w Herbarium Hotel i SPA**** w Chomiąży Szlacheckiej. Podczas kilkugodzinnych warsztatów uczniowie dowiedzieli co jest istotne przy zakupie produktów spożywczych. Dobry surowiec jest niezbędnym wstępem do przygotowania potraw. Wspólnie z panem Żukowiczem  młodzież przygotowywała: jajko spulchniane dwutlenkiem węgla, zupę krem z marchwi z dodatkiem pomarańczy, puree z pieczonych w soli ziemniaków, skorzonerę gotowaną w piecu konwekcyjno-parowym, łososia gotowanego w niskich temperaturach metodą sous vide, stek z dojrzewającej wołowiny z topinamburem i kaparami i kilka innych potraw. Użyte surowce w większości były krajowe i dostępne tylko o tej porze roku. To idea Slow Food, o której dowiedzieli się więcej uczniowie klasy II TŻiUG promuje ochronę tradycyjnych upraw rolnych i ras zwierząt hodowlanych oraz tradycyjnych metod prowadzenia gospodarstw. Niekonwencjonalny sposób łączenia smaków, którego doświadczyli nasi uczniowie jest obowiązującym obecnie trendy gastronomicznym czyli kuchnia fusion. Sposoby ekspediowania uwzględniały nowy design, który dopuszcza dodatki do dekoracji, w kolorze potrawy i tematycznie nawiązuje do użytych składników. Uczniowie zachęceni bardzo ciekawym przekazem obecnej filozofii kulinarnej wyrazili zainteresowanie kolejnym spotkaniem opartym na „dzikiej kuchni”, takiej, która wykorzystuje zioła i rośliny dziko rosnące.

galeria>>

Kolejny sukces w Centralnej Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej!!!

W dniach 11-14 kwietnia 2016 r. w Kołobrzegu odbył się ogólnopolski finał VIII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, w której uczestniczyły uczennice kasy IV Technikum Hotelarskiego Karolina Godzich oraz Judyta Kwapiszewska. Reprezentowały one naszą szkołę po odbytych w styczniu eliminacjach okręgowych będąc w grupie ścisłych finalistów.
W Kołobrzegu eliminacje  rozpoczęły się od  napisania testu, w wyniku którego wyłoniono 16 najlepszych. W grupie tej znalazły się nasze dziewczyny, które uczestniczyły w kolejnym etapie. Dalsze zmagania polegały na wykazaniu się umiejętnościami praktycznymi z obsługi gościa w recepcji w języku angielskim oraz obsłudze gościa w restauracji.
Podczas tego etapu nasze dziewczyny zaprezentowały wysokie kwalifikacje zawodowe co pozwoliło w klasyfikacji ogólnej uzyskanie tytułu Finalisty Centralnej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Sukces dziewczyn jest tym bardziej satysfakcjonujący, iż poziom uczestników był bardzo wysoki oraz wyrównany i niewielka liczba punktów zadecydowała o wyłonieniu zwycięzców. Dla naszej szkoły jest to szczególne radosne, bowiem mamy dwie finalistki.
Uczennice przygotowywały się pod kierunkiem Ewy Hartwich.
Cieszy również fakt, że dziewczyny będą zwolnione z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie uzyskując 100% wynik.

Gratulujemy serdecznie naszym dzielnym dziewczynom!!!

galeria>>

III TŻ przygotowuje potrawy egzotyczne

Klasa III TŻ na zajęciach praktycznych przygotowywała typową potrawę kuchni japońskiej. Zachęcamy do obejrzenia filmiku, który przedstawia jak w łatwy i przyjemny sposób można wykonać sushi.

 

Chabsko - konkurs "Gwiazdkowe pierniki"

 W sobotę dnia 12 grudnia 2015r w Muzeum Ziemi Mogileńskiej z siedzibą w Chabsku odbył się konkurs  „Gwiazdkowe pierniki”.  Uczniowie z klasy I Technikum Żywienia  i Usług Gastronomicznych: Natalia Matusiak, Rafał Mąkowski, Weronika Gabryszak,  Beata Krysińska i Grzegorz Stawoski wykonali  prace w kategorii „ Piernik - pamiątka z Ziemi Mogileńskiej”, a uczniowie  klasy I Technikum Obsługi Turystycznej: Wiktoria Dzikowska i Dagmara Nowicka
,, Najpiękniejszy stroik świąteczny ‘’. Prace zostały wykonane  pod kierunkiem pani Genowefy Joszko.
W kategorii ,,Piernik- pamiątka z Ziemi Mogileńskiej” wykonano: bombkę z herbem Mogilna
i fontannę mogileńską dzięki, którym uczniowie klasy I TŻiUG zdobyli I miejsce oraz nagrody książkowe.

Podczas wystawy obie klasy reprezentowali Klaudio Achilefu i Grzegorz Stawoski.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

galeria>>

Wystawa przypraw

W ramach zajęć technologii prowadzonych przez G. Joszko uczniowie klasy I ZSZ kucharz przygotowali wystawę świeżych i suszonych ziół , przypraw i mieszanek.
Celem prezentacji było ukazanie rodzajów przypraw i ziół w produkcji potraw żywności człowieka.

       

Warsztaty kulinarne na Dzień Dziecka

Z okazji Dnia Dziecka w naszej szkole nauczyciele zespołu gastronomiczno-hotelarskiego zorganizowali dla dzieci ze Szkoły podstawowej z Wszednia  warsztaty kulinarne na temat „Żyj smacznie i zdrowo”, w ramach popularyzacji  zdrowego stylu życia. W zajęciach kulinarnych uczestniczyło 25 dzieci w wieku od 8 do 11 lat. Uczestniczyły w prezentacji na temat zasad zdrowego trybu życia oraz przygotowywały kanapki z różnego rodzaju pieczywa, serów, warzyw i owoców. Po degustacji przygotowanych przez siebie zdrowych kanapek dzieci zmagały się w konkurencjach sportowych.

galeria>>

Małgorzata Szygenda laureatem Olimpiady Wiedy i Umiejętności Rolniczych

Małgorzata Szygenda laureatem  etapu centralnego Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku żywienie człowieka w Olsztynie
W dniach 29- 30 maja 2015 r. na terenie Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie odbył się etap centralny XXXIX edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
W bloku Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe naszą szkołę reprezentowała Małgorzata Szygenda- tegoroczna maturzystka, która zajęła 9. miejsce w Polsce i zdobyła tytuł LAUREATA .

1

Uczestnicy olimpiady musieli wykazać się szeroką wiedzą i umiejętnościami praktycznymi znacznie wykraczającymi poza program szkoły średniej. Poszczególne zmagania oceniane były przez pracowników naukowych Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie. Zdobywając tytuł laureata Małgorzata uzyskała wolny wstęp na wiele prestiżowych uczelni w całej Polsce oraz została zwolniona z części pisemnej egzaminu zawodowego. Dla Małgorzaty Szygendy był to bardzo pracowity ale i obfitujący w sukcesy rok szkolny- w listopadzie 2014 r.  zdobyła  ona I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Żywieniowym w Bydgoszczy a w kwietniu 2015 r. I miejsce w etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Bolesławowie.

2

Do konkursu oraz olimpiady uczennica przygotowywała się pod kierunkiem Pani Elżbiety Staszewskiej- nauczyciela przedmiotów żywieniowych. GRATULUJEMY!

Wycieczka I TŻ do zakładów gastronomicznych

W dniu 13 maja 2015 r. uczniowie klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami M. Misch, G. Joszko i E. Hartwich uczestniczyli w wycieczce programowej do zakładów gastronomicznych. Celem wyjazdu było zapoznanie się z ofertą usług podstawowych i dodatkowych świadczonych przez lokale mieszczące się w okolicy szkoły, tkj ,, Boss’’ w Mogilnie, ,,Heaven’’ w Chabsku, ,,Magnolia’’ i Hotel ,, Pietrak’’ w Trzemesznie oraz  Dom Pomocy Społecznej w Skubarczewie. Zwiedzając obiekty uczniowie mieli możliwość poznać układ funkcjonalny pomieszczeń i ich wyposażenie w  sprzęt i urządzenia gastronomiczne. Zapoznano się równieżz formami obsługi gości, zasadami dekoracji wnętrz oraz nakrywania stołów, specyfiką zawodu kucharz, kelner oraz menager obiektu. Dzięki uprzejmości osób zarządzających obiektami uczniowie mieli możliwość również zwiedzania pokoi hotelowych, oraz części związanych z rekreacją i wypoczynkiem i organizacją konferencji.

galeria>>

Warsztaty kulinarne ,, Żyj smacznie i zdrowo”

Dnia 10 kwietnia w pracowni technologii gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne ,, Żyj smacznie i zdrowo” przeprowadzone przez uczniów klasy III TŻ pod okiem nauczycieli zespołu gastronomiczno-hotelarskiego dla uczniów szkoły podstawowej ze Wszednia.
Zajęcia odbyły się w dwóch etapach w pierwszym uczniowie poprzez pogadankę, konkursy i film edukacyjny zapoznali się z zasadami prawidłowego odżywiania. Druga cześć zajęć polegała na wykonywaniu soków owocowo-warzywnych, sałatek owocowych, koktajli mlecznych. Przygotowane potrawy każdy zdegustował z wielkim apetytem, a na koniec otrzymał batonik zbożowy i chipsy z suszonych jabłek.

galeria>>

Konkurs ,,Na najsmaczniejszy i najpiękniejszy wypiek wielkanocny”

Dnia 9 kwietnia w naszej szkole odbył się konkurs ,,Na najsmaczniejszy i najpiękniejszy wypiek wielkanocny”. Udział wzięli uczniowie klas gimnazjum, liceum, szkoły zawodowej oraz technikum. Wszyscy uczniowie oraz nauczyciele oceniając babki i degustując oddawali głosy na poszczególne wyroby. W wyniku głosowania bezkonkurencyjna w kategorii wyglądu była babka wykonana przez uczennicę klasy II LO Martynę Werner, natomiast w kategorii najsmaczniejszej babki zwyciężyła Dominika Kozłowska z klasy III D gimnazjum.
Gratulujemy!!
Dziękujemy uczniom oraz ich rodzicom za aktywny udział w konkursie.

Wycieczka do Poznania

Dnia 23.04.2015r. uczniowie klas III Technikum Hotelarskiego, Hodowli Koni oraz Logistycznego uczestniczyli w wycieczce do Poznania wraz z opiekunami panią Ewą Hartwich i Genowefą Joszko. Program wycieczki obejmował zwiedzanie hotelu Andersia, w którym uczniowie mogli dzięki panu Concierg zapoznać się z obiektem hotelarskim i jego działalnością na rynku hotelarskim. Kolejnym etapem wycieczki była Wyższa Szkoła Gastronomii i Hotelarstwa, która została oprowadzona przez panią Rektor Uczelni. Uczniowie zapoznali się z ofertą edukacyjną szkoły, następnie mogli zobaczyć pokaz barmański, a także wziąć udział w pokazie kelnerskim. Na koniec wycieczki uczniowie wybrali się do Teatru Wielkiego na spektakl pt. „Madame Butterfly”.

galeria>>

Warsztaty kulinarne

Dnia 13.11.2014 w naszej szkole odbyły się zajęcia warsztatowe zorganizowane przez Agencję Rynku Rolnego z Bydgoszczy – poświęcone gęsinie.  Uczestniczący w zajęciach uczniowie klasy II Technikum Żywienia oraz klasy I ZSZ - kucharz, w pierwszej części spotkania wysłuchali prezentacji  dotyczącej „Europejskich znaków jakości”.

Drugim etapem był pokaz przeprowadzony przez profesjonalnych kucharzy – zdobywców tytułu Mistrzów Świata w Luxemburgu – panią  Elżbietę Markuszewską i pana Grzegorza Parczewskiego, a następnie wspólne gotowanie mistrzów z uczniami naszej szkoły.

Podczas spotkania przygotowano m. in. pieczoną gęś faszerowana jabłkami, wątróbkę z orzechami i sałatą lodową, zestaw sałat z  półgęskiem, gęś gotowaną metodą sous – vide. Pokaz bardzo podobał się uczniom naszej szkoły. Na koniec spotkania młodzież z wielkim apetytem dokonała degustacji potraw  przygotowanych podczas warsztatów.

galeria>>

Dzień Zdrowego Odżywiania

Dnia 02.10.2014r. w naszej szkole odbył się Dzień Zdrowego Odżywiania na temat: „Owoce   i warzywa w żywieniu młodzieży”. Z tej  okazji  uczniowie klas: I i II  Technikum  Żywienia i Usług Gastronomicznych, III Technikum Hotelarskiego w ramach zajęć praktycznych przygotowali soki z marchwi, dyni i buraczka czerwonego oraz wypiekli ciasto marchewkowe i dyniowe. W apelu uczestniczyły klasy gimnazjalne i ponadgimnazjalne. Uczniowie wysłuchali prezentacji przygotowanej przez uczennice klasy IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego Małgorzatę Szygendę i Klaudię Cichocką. Ponadto młodzież uczestniczyła w konkursie składającym się z trzech etapów: wizualnego oraz organoleptycznego rozpoznawania owoców i warzyw,  a  także rozwiązywania krzyżówki. Uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni smacznymi przekąskami, a widzowie degustowali zdrowe, świeże i przetworzone owoce i warzywa. Poczęstunek był możliwy dzięki przyniesionych przez uczniów i nauczycieli warzyw i owoców z własnych ogrodów. Wszystkim, którzy włączyli się w przeżycie tego pięknego, zdrowego dnia bardzo dziękujemy.   Całą imprezę prowadziły: Marta Sielska oraz Anna Owczarek -  uczennice klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć. Nauczyciele żywienia i hotelarstwa.

galeria>>

Wycieczka do obiektów hotelowo gastronomicznych

Dnia 05.05.2014r. uczniowie klas I i II ZSZ-kucharz pod opieką G. Joszko, K.Woroch i E. Hartwich uczestniczyli w wycieczce zawodowej do Trzemeszna. Celem wyjazdu było zwiedzenie piekarni, poznanie linii produkcyjnej do wypieku chleba i bułek oraz zakładów gastronomiczno-hotelarskich hotel ,,Pietrak”, ,,Magnolia”. Uczniowie w każdym przedsiębiorstwie zostali zapoznani z układem funkcjonalnym zakładu, asortymentem produkcji oraz świadczonych usług.

galeria>>

,,Na najsmaczniejszy i najpiękniejszy wypiek wielkanocny” - konkurs

Dnia 9 kwietnia w naszej szkole odbył się konkurs ,,Na najsmaczniejszy i najpiękniejszy wypiek wielkanocny”. Udział wzięli uczniowie klas gimnazjum, liceum, szkoły zawodowej oraz technikum. Wszyscy uczniowie oraz nauczyciele oceniając babki i degustując oddawali głosy na poszczególne wyroby. W wyniku głosowania bezkonkurencyjna w kategorii wyglądu była babka wykonana przez uczennicę klasy II LO Martynę Werner, natomiast w kategorii najsmaczniejszej babki zwyciężyła Dominika Kozłowska z klasy III D gimnazjum.
Gratulujemy!!
Dziękujemy uczniom oraz ich rodzicom za aktywny udział w konkursie.

galeria>>

,, Żyj smacznie i zdrowo” - warsztaty kulinarne

Dnia 10 kwietnia w pracowni technologii gastronomicznej odbyły się warsztaty kulinarne ,, Żyj smacznie i zdrowo” przeprowadzone przez uczniów klasy III TŻ pod okiem nauczycieli zespołu gastronomiczno-hotelarskiego dla uczniów szkoły podstawowej z Wszednia. Zajęcia odbyły się w dwóch etapach w pierwszym uczniowie poprzez pogadankę, konkursy i film edukacyjny zapoznali się z zasadami prawidłowego odżywiania. Druga cześć zajęć polegała na wykonywaniu soków owocowo-warzywnych, sałatek owocowych, koktajli mlecznych. Przygotowane potrawy każdy zdegustował z wielkim apetytem, a na koniec otrzymał batonik zbożowy i chipsy z suszonych jabłek.

galeria>>

"Dzień zdrowego odżywiania"

7 marca 2014r. w naszej szkole odbył się po raz trzeci  Dzień zdrowego odżywiania. Tematem tegorocznej edycji, w której wzięli udział zarówno uczniowie gimnazjum jak i klas ponadgimnazjalnych, była: Rola produktów zbożowych w żywieniu.

Uczniowie z klas I, II, III i IV TŻ oraz I i II ZSZ – kucharz we współpracy z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych przygotowali ciekawą prezentację oraz konkursy z nagrodami. Uczniowie klas gimnazjum pod kierunkiem pani Ewy Śniegowskiej  przygotowali plakaty i piosenki propagujące spożywanie produktów pełnoziarnistych. Apel zakończył się degustacją przysmaków z pełnoziarnistych produktów zbożowych przygotowanych przez klasy o profilu żywieniowym.

 

 

 

galeria>>

Trzy wyróżnienia i Nagroda Publiczności dla ZS w Bielicach na wystawie w Chabsku

14 grudnia 2013 r. odbył się konkurs GWIAZDKOWE PIERNIKI i STROIKI ŚWIĄTECZNE zorganizowany przez Muzeum Ziemi Mogileńskiej z siedzibą w Chabsku. Swoje wyroby zaprezentowało 55 wystawców. Wśród nich nie zabrakło Zespołu Szkół w Bielicach.
Naszą szkołę na konkursie reprezentowały: Izabela Adamczyk i Monika Jabłońska z klasy III TŻ i GD, uczennice z klasy II TH oraz Iwona Wilk z klasy II ZSZ kucharz.
Podczas konkursu oceniano prace w trzech kategoriach: pierniki dekoracyjne, pierniki spożywcze oraz stroiki świąteczne. Piernik dekoracyjny – chatkę z piernika wykonały uczennice z klasy III TŻ i GD Marta Rewers i Izabela Adamczyk. Konkursowe pierniki spożywcze przygotowała Iwona Wilk z klasy II ZSZ kucharz. Świąteczne stroiki wykonały uczennice klasy II TH Dodatkową dekorację stołu konkursowego naszej szkoły stanowiły pięknie ozdobione pierniki oraz choinki z piernika, przygotowane przez uczennice klasy I TŻ i UG Patrycję Piekarz, Anię Leszczyńską i Sławę Lewandowską.
Wszystkie prace naszych uczniów zostały wykonane pod kierunkiem nauczycieli Zespołu Gastronomiczno- Hotelarskiego.
Nasza szkoła uzyskała wyróżnienie w trzech kategoriach a wystawa  Zespołu Szkół
w Bielicach otrzymała Nagrodę Publiczności za najpiękniejsze stoisko konkursowe.

SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA WSZYSTKIE GŁOSY!

galeria>>

Wycieczka do hotelu i browaru w Poznaniu

Dnia 18. 04. 2013r. uczniowie klasy III Technikum Hotelarskiego i Żywienia wraz  z opiekunami uczestniczyli w wycieczce programowej do Poznania. Celem wycieczki było poznanie zasad funkcjonowania hotelu ,, Novotel Poznań Malta”. Uczniowie zapoznani się z zakresem świadczonych usług, rodzajem sal konferencyjnych i gastronomicznych oraz z wyposażeniem pokoi. Blisko hotelu znajdują się Termy Maltańskie, których uczniowie nie omieszkali odwiedzić.
Kolejnym miejscem był browar należący do Kompanii Piwowarskiej  Lech. Podczas zwiedzania zakładu każdy miał możliwość zaobserwowania wszystkich etapów piwa do skrzynek. Ostatnim elementem wycieczki po bardzo zautomatyzowanym zakładzie była degustacja piwa.

galeria>>

Wyjazd do Poznania I TH i I TŻ

Dnia 10. 04. 2013r. uczniowie klasy I Technikum Hotelarskiego i II Technikum Ż ywienia  wraz  z opiekunami uczestniczyli w wycieczce programowej do Poznania.  Pierwszym zwiedzanym miejscem był zakład produkujący kawy ,, Mk cafe”. Uczniowie mieli możliwość poznania każdego etapu produkcyjnego począwszy do magazynów kawy zielonej przez palenie kawy, dalszą produkcję przy użyciu skomplikowanych urządzeń technicznych oraz pakowanie gotowych wyrobów. Ciekawym miejscem zakładu było laboratorium, w którym miedzy innymi wykonuję się ocenę sensoryczną kaw.

Kolejnym zwiedzanym miejscem był  hotel ,, Mercure”, który jest hotelem sieciowym należącym  do światowej grupy hotelowej Accor. Podczas zwiedzania można było zapoznać się z zakresem świadczonych usług podstawowych i uzupełniających, rodzajem sal konferencyjnych i gastronomicznych oraz z wyposażeniem pokoi.

galeria>>

Dzień Mleka

8 marca 2013r. w naszej szkole odbył się dzień zdrowego odżywiania. Tematem tegorocznego apelu, w którym wzięli udział zarówno uczniowie gimnazjum jak i klas ponadgimnazjalnych, była: „Rola mleka w racjonalnym  żywieniu człowieka”.

 

Uczniowie z klasy II TŻ we współpracy z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych przygotowali ciekawą prezentację oraz konkursy z nagrodami. Apel zakończył się degustacją przysmaków z mleka i przetworów mlecznych przygotowanych przez klasy II i III TŻ z produktów otrzymanych od sponsora – Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej – Cuiavia w Inowrocławiu.

 

galeria>>

 

 

W dniu 13.12.2012r. uczennice klasy III TŻ i III TH wybrały się wraz z wychowawcą Panią Kinga Woroch do Szkoły Podstawowej we Wszedniu. Celem wyjazdu było wspólne wypiekanie pierników z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Dziewczyny dla poczucie świątecznej atmosfery włożyły mikołajkowe czapki. Dzieci były oczarowane i spotkanie z naszymi koleżankami sprawiało im ogromną radosć. Wszyscy mogli sprawdzić swoje zdolnosci kulinarne. Kreatywnie zdobiono pierniki za pomocą przeróżnych posypek, lukru, czekolady. Duży zapał do pracy zaowocował sporą ich ilością.

galeria>>

 

We wtorek i środę (25 – 26 września) w „Osadzie Karbówko” w Elgiszewie odbyły  się warsztaty kulinarne dla uczniów i nauczycieli 9 ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z terenu naszego województwa.
W czasie warsztatów, prowadzonych przez Eugeniusza Mientkiewicza – smakosza i znawcę oduktów regionalnych oraz Sebastiana Krauzowicza – szefa kuchni w hotelu Copernicus w Toruniu, uczniowie Kinga Bylska i Piotr Jerzak wraz z nauczycielem Kingą Woroch mieli możliwość poszerzenia swojej wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych z naszego regionu oraz odkrycia nowych możliwości ich wykorzystania w kuchni. Podczas Warsztatów każda grupa miała możliwość  przygotowania potrawy  według swojego pomysłu. Nasza grupa ugotowała pyszna zupę dyniowo-czosnkową z grzankami z piernika i orzechami :).

galeria>>

 

Dnia 27 marca 2012r. w ramach zajęć praktycznych uczniowie klasy trzeciej Technikum Hotelarskiego pod opieką p. Ewy Hartwich oraz p. Kingi Woroch uczestniczyli w wycieczce do Bydgoszczy.


Celem wyjazdu było poznanie zasad funkcjonowania hoteli „Park Hotel” oraz „Hotel Zawisza”. Podczas zwiedzania uczniowie mieli możliwość zapoznania się z wyposażeniem różnego typu pokoi, układem funkcjonalnym obiektów i wystrojem sal restauracyjnych. Poznano ofertę usług dodatkowych oraz organizację pracy w recepcji.

galeria>>

 

W dniu 16 listopada 2011 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy odbyła się VIII edycja  wojewódzkiego konkursu  pn. : Wojewódzkie Młodzieżowe Spotkania Żywieniowe.
Tematyką tegorocznych zmagań była „Rola mleka w żywieniu dietetycznym”. Naszą szkołę w tym konkursie reprezentowała  uczennica klasy I Technikum Żywienia – Małgorzata Szygenda, która przygotowała wystąpienie na temat: „Wykorzystanie mleka w żywieniu osób starszych”.za które Komisja Konkursowa przyznała wyróżnienie. Opiekunem uczennicy była Elżbieta Staszewska.


Małgorzata podczas wystąpienia


Uczestnicy konkursu

 

Dnia 12 października uczniowie klasy drugiej Technikum Hotelarskiego i Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego uczestniczyli w wycieczce do Bydgoszczy.
Celem wyjazdu było poznanie zasad funkcjonowania hoteli ,,City” i ,,Pod Orłem”. Podczas zwiedzania hoteli uczniowie mieli możliwość zapoznania się z wyposażeniem różnego typu pokoi, układem funkcjonalnym i wystrojem sal restauracyjnych. Poznano ofertę usług dodatkowych proponowanych przez hotele, wyposażenie sal konferencyjnych oraz centrum odnowy biologicznej.

Galeria>>


Dnia 13 października uczniowie klasy drugiej ZSZ- kucharz małej gastronomii pod opieką nauczycieli, uczestniczyli w wycieczce programowej do zakładu przetwórstwa mięsnego ,,Marwoj’’ w Mogilnie i piekarni w Strzelnie. Podczas zwiedzania zakładów uczniowie mieli możliwość zapoznania się z całym procesem technologicznym otrzymywania wyrobów wędliniarskich oraz wyrobów piekarskich. Uczniowie poznali także zasady działania urządzeń technicznych niezbędnych w produkcji.

Galeria>>


kontakt:
tel: (52) 315 59 60
(52) 315 04 92
fax: wew: 139
e-mail:
sekretariat@zs-bielice.pl




Rajd Weteranów Szos



Regionalne Targi Rolne


MEN


Kuratorium Oświaty


Centralna Komisja Egzaminacyjna


Okręgowa Komisja
Egzaminacyjna


Starostwo Powiatowe w Mogilnie


Urząd Miejski w Mogilnie

Współpracujemy z:


Fundacja Powiatu Mogileńskiego


schronisko Szrenica


schronisko Dom Śląski


schronisko Samotnia





Copyright © 2011 ŁJ SM