Kucharz

Opis zawodu:

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.

Zadania zawodowe:

  • obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
  • pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych
  • zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
  • ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi
  • obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna)
  • gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt
  • wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych
  • posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń
  • wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych
  • sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet
  • przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe
  • utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy
  • przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego
  • stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej

Uzyskane kwalifikacje:

W zawodzie kucharz została wyodrębniona jedna kwalifikacja:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,

Możliwości podjęcia pracy zawodowej:

Kucharz może pracować w:

  • hotelowych zakładach gastronomicznych,
  • barach szybkiej obsługi,
  • restauracjach,
  • kawiarniach,
  • pensjonatach,
  • szkołach,
  • stołówkach szpitalnych i zakładowych,
  • prowadzić własną działalność.

Warunki nauki - baza dydaktyczna:

Zajęcia w naszej szkole odbywają się w dwóch  pracowniach gastronomicznych, doskonale  wyposażonych w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych oraz w pracowni obsługi konsumenta.  Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilkugodzinnych, podczas których młodzież przygotowuje potrawy, dokonuje ich oceny, a następnie je konsumuje.

Szkoła posiada uprawnienia ośrodka egzaminacyjnego dla powyższej kwalifikacji, dlatego egzamin uczniowie odbywają w tych samych pracowniach i na tym samym sprzęcie na którym odbywają zajęcia praktyczne i który doskonale znają.

5. Nauczane przedmioty:

- przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:

  • Podstawy żywienia człowieka
  • Technologia gastronomiczna z towaroznastwem
  • Wyposażenie zakładów gastronomicznych
  • Język obcy zawodowy

- przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:

  • Pracownia gastronomiczna


logo biuletynu informacji publicznej BIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ
ZAPRASZAMY NA NASZĄ STRONĘ